Doziranje hemije u bazenu

 

Bazen svojim izgledom i funkcijom omogućava uživanje u vrelim letnjim danima, ali da bi to uživanje bilo potpuno, potrebno je pratiti temperaturu vode, održavati higijenu vode i mehanizma za njegovu dezinfekciju.

U bazenu je potrebno obezbediti recirkulaciju vode tako da se kroz sistem za prečišćavanje obezbeđuje stalni protok vode. Ipak, da bi voda u bazenu bila adekvatna za upotrebu, potrebno je izvršiti adekvatan tretman vode u bazenima. Hemija za bazene je u tom slučaju, idealno rešenje za svakodnevno održavanje kako bi voda ostala bistra i čista, bez štetnih supstanci, bakterija, virusa, algi i drugih štetnih elemenata za plivače.
Koraci za prečišćavanje vode u bazenu:

  • Voda se najpre putem skimera transportuje u filter gde se vrši prečišćavanje vode. Filter za bazene ima funkciju da ukloni sve čestice kao što je lišće, čestice prljavštine iz bazena. Pre svake sezone potrebno je iščistiti filter i cevni razvod za šta se koristi Netafiltros. To je sredstvo koje se sipa direktno u filter i koje se koristi za primenjuje na početku svake sezone.
    Doziranje: 1l na 20m3.
  • Osnovni korak pre početka doziranja hemije u bazen jeste da se izvrši testiranje nivoa pH vrednosti i hlora (Cl) u bazenu. Testeri za bazene omogućavaju merenje ovih vrednosti a mogu biti testeri na kapi, testeri na tablete ili testeri na listiće. Suština je da se na dubini od 30cm uzme uzorak vode iz bazena a zatim se u tu vodu stavi tester na listić, dodaju kapi ili tablete kako bi se očitala vrednost nivoa pH vrednosti i hlora. Nakon izvršene analize pH vrednosti u bazenu vrši se redukcija te vrednosti na 7,2-7,8. Najčešće se usled uobičajene upotrebe bazena podiže vrednost pH, što znači da je potrebno smanjiti je. pH minus je sredstvo koje se koristi kada je potrebno smanjiti pH vrednost bazenske vode. Korišćenje ove hemikalije je značajno kako bi se obezbedilo da koža kupača ne bude iziritirana neravnomernim nivoom pH vrednosti. Potrebno je vršiti proveru pH vrednosti na svaka 3-4 dana.
    Preporučeno doziranje pH-: je 1,5kg pH minusa na 100m3 vode kako bi se vrednost pH smanjila za 0,2 jedinice.
  • Nakon redukovane pH vrednosti može se raditi šok hlor tretman. Ukoliko bi se to radilo pre redukcije pH vrednosti voda bi poprimila braonkastu boju usled reakcije hlora na povišenu pH vrednost. Šok hlor tretman se radi jednom mesečno. Za korišćenje hlora primenjuje se Hlor u granulama ili tečni hlor.
    Šok hlor doziranje: Pri prvom punjenju bazena dodati 10g hlor granulata na svaki m3 vode, najbolje u večernjim satima kada nema kupača. Posle dva sata podesiti ponovo pH vrednost.
    Redovno održavanje: Nakon doziranja pH, dodati od 1 do 3 g hlor granulata po m3 svakog dana. Period zabrane ulaska u bazen nakon šok hlor tretmana je 12h.

U cilju održavanja vode u bazenu moguće je koristiti:

  • Multi action tablete koje u sebi sadrže pH regulator, stabilizator, flokulant, algicid i hemijsku strukturu koja ubija bakterije.
    Doziranje: 1 tableta na 20m3 vode.
  • Algicid je sredstvo namenjeno za sprečavanje pojave algi u bazenu.
    Šok doza: Pri prvom punjenju dodati 2l algicida na 100 m3 vode.
    Redovno održavanje: Na svakih 7 dana po 1l algicida na 100 m3 vode.
  • Flokulant je sredstvo koje se koristi za izbistravanje vode koje se najčPre usisavanja bazena dozirati flokulant i pustiti da filter izmeša vodu. Prljavština sa zidova i poda se odvoji i filter je usisa koliko može. Deo koji ne može da pokupi filter se nagomila na podu pa se može usisati.
    Doziranje: 10 ml na m3 vode ukoliko se dozira neposredno pre usisavanja, odnosno 0,5ml po m3 protoka vode kroz pumpu.